Interviewer

Het woord 'interviewen' heeft haar oorsprong in de Franse taal. Het stamt af van s'entrevoir, "elkaar zien". Het wederzijdse wat in dat woord doorklinkt, is in de moderne betekenis van interview natuurlijk verloren gegaan. De interviewer stelt de vragen, de geinterviewde antwoordt. Maar in een goed interview is er wel sprake van chemie, van een goed gesprek. 

Ik stel graag vragen. Ik doe dat veel liever dan dat ik meningen geef. Ik ben nieuwsgierig naar nieuwe inzichten, naar complexiteit, naar moeizaamheid. Ik wil mijn gesprekspartner graag recht doen. Dat kan wel een 'recht' zijn waar die gesprekspartner zelf van opkijkt. 

Goede vragen stellen luistert nauw. Het vraagt precies luisteren, het vraagt precies zijn in de woorden die je in je vraag gebruikt. Ik ben daar met de jaren beter in geworden, maar ik vind nog steeds dat ik met regelmaat te veel woorden gebruik, te weinig stil ben. 

Vragen stellen is het begin van mijn werk. De vragen leiden tot gesprekken met kleine of grote groepen mensen, tot artikelen, soms zelfs tot boeken. In 2020 heb ik twee podcast-series mee ontwikkeld voor De Eerstelijns en de politieacademie en was ik de interviewer in een webcast-serie voor de politieacademie. Rechts op deze pagina ziet u linkjes naar enkele voorbeelden. 

 

 

Vorm geven

Voor het Stimuleringsfonds creatieve industrie maakte ik samen met Jetske van Oosten op de Dutch Design Week vier podcasts. Onderwerp: de bijdrage aan vormgevers aan sociale vraagstukken. Benieuwd?

 

Radiostilte

Podcast-serie over en voor politeleiders. Collega Sophie van Berkesteijn en ik kiezen telkens 1 woord dat met een in dat woord deskundige gefileerd wordt. 'Radiostilte' vind je hier. 

 

De Eerste lijn

Voor mediaplatform De Eerstelijns voer ik gesprekken met vernieuwers van die eerste lijn. Over de personele uitdaging, over de samenwerking met het sociaal domein, over ict, over wat urgent is. Hier de eerste afleveringen.

 

Kijk naar het systeem

Wouter Landman deed onderzoek naar de 'verander-resistentie' van de Nederlandse opsporing. In een serie webcasts sprak ik hem en de politieleiders Pim Miltenburg en Roel Krijn

 

In naam der wat

Politiewerk is moreel werk. Burgers hebben verschillende opvattingen over recht en onrecht, over goed en fout; er is in de publieke ruimte vaak geen heldere, erkende norm. Wat betekent dat voor een politie die een politie voor iedereen wil zijn? Drie gesprekken met Jan Nap, Kathalijne Buitenweg, Jeroen van der Waal en Jan Dirk de Jong.