SPL

De top van de nationale politie wordt voor haar werk voortdurend gevoed en geprikkeld door het team politieleiderschap van de politieacademie. We proberen programma's te maken - in zalen, maar ook online of via artikelen - die politieleiders stretchen en uitdagen verder te kijken dan hun dagelijkse werkzaamheden. 

Het team politieleiderschap ondersteunt politieleiders in de ontwikkeling van hun kwaliteiten. Ik werk als programmamaker op freelance-basis een dag in de week voor de SPL. Ik ontwikkelde bijvoorbeeld de serie 'Waakzaam en Dienstbaar'. Drie gesprekken en een afsluitende conferentie met deelnemende politieleiders over de actuele betekenis en waarde van de missie van de politie. Ik was tevens de gespreksleider. 

Behalve de serie over de politiemissie organiseer en begeleid ik ook ontmoetingen tussen politieleiders en opvallende leidinggevenden uit andere maatschappelijke domeinen. Gasten waren onder meer (toen nog) wethouder Lodewijk Asscher, hockeycoach Paul van Ass (hieronder een foto van het gesprek) en zorgbestuurder Pierre Quaedvlieg. Van dat laatste gesprek vind je hier een weergave.

Ik was eerder onder meer gespreksleider bij één van de eerste kennismakingsgesprekken van politieleiders met het toen net aangetreden hoofd van de nationale politie, Gerard Bouman. Ik leidde ook  besloten gesprekken met politieleiders naar aanleiding van het rapport van de commissie Cohen over project X in Haren en de zaak-Rishi in Den Haag. De daar betrokken polititeleiders vertelden openhartig over hun ervaringen en de lessen die ze getrokken hadden.

Momenteel maak en begeleid ik de serie 'Nieuwlichterij' waarin recent verschenen publicaties met hoge actualiteit voor het politiewerk besproken worden met auteur en leidinggevenden bij de politie. Ik begeleidde ook programma's over de turbulentie rond het Turkse consulaat in Rotterdam maart 2017 en de zaak Anne Faber. Tenslotte beheer ik de Linkedin en Twitteraccount - @teamleiderschap - van het team politieleiderschap. 

 

paul van ass